Wu xing – Fem ”rörelser”, fem element
1. Metall
”Hösten handlar om överflöd och balans, himlens qi drar sig undan och jordens qi visar sin frikostighet. Du behöver utöva din livsvilja lugnt och fridfullt för att mjuka upp höstens nedtryckande qi. Man skördar och samlar, utan att låta livsviljan flyta ut….”
Himlen är grå liksom diset och dagsljuset. De ljusa dagarna känns långt borta. En vandring genom skogen under dagens ljusaste timmar visar en annorlunda värld där mossan skiftar från grå-vitt till grönaste grönt, ormbunkarna färgas av höstens ockra och lövträden har skapat ett hav i lysande gult. Tyngden i bröstet lättar. Det är som om lystern i bladens flammande färger lyfter hjärtat. Hösten har en relation till metallelementet, enligt den traditionella kinesiska medicinen (TKM), och dit hör lungans och tjocktarmens meridian vilka styr andningen och till viss del immunförsvaret då lungorna utvinner syre och båda organen för bort oren qi (energi). Hit hör också känslan av melankoli och sorg.
Jag undrar varför vi räds sorgen så? En känsla som är lika verklig och viktig som alla andra. Kanske är det rädsla för vad sorgen i förlusten kan skapa i form av tröghet, mindre kreativitet, tomhet och att behöva vända sig inåt? Melankoli har alltid varit min följeslagare, fast då mer som eftertanke, stillhet och en sorts drömskhet. Mycket skapas ur det som uppstår i den känslan: dikter, sånger, musik och konst. Tomheten och tårarna efter en förlust kan också bli utrymme för nytt, som när himlens regn blir näring för det nya att växa. Men blir sorgen för stor och stannar den för länge så livsviljan flyter ut, då kommer vi ur balans.
Nu är tiden då yin blir mer och mer dominant, för att nå sin fullhet i vinterns mörkaste dagar. Hösten är transformationens tid då vi liksom träden ska släppa taget om det vi inte behöver. Det är också tiden då vi skördar frukten i naturen, men också ska sänka farten. Vi behöver ylletröjor, strumpor, flammande brasor och varm mat och dryck för att ge näring åt kroppen och hålla den yttre kylan och fukten utanför. Kryddig är smaken i det här elementet och du kan med fördel göra grytorna smakrika med chili, kanel och ingefära, som värmer inifrån. Fortsätt njuta av det som skördas. Mataffärerna är fyllda med svenska äpplen och rotfrukter. Eller har du lyckan att ha ett eget äppelträd i din trädgård? Jag lagar havregrynsgröt på morgonen och toppar den med valnötter och stekta äppelbitar som jag kryddar med kanel, ingefära och kardemumma. Ett lätt sätt att starta dagen näringsrikt, stärkande och varmt.
Mat ska vara en källa till glädje och energi. Den är också ett slags medicin och har större betydelse för vårt välmående än vi kanske föreställer oss. Jag gör inte bara speciell frukost just nu, utan ser till att min kost varieras t.ex med stärkande kryddor, svarta bönor och lever. Det är vad jag behöver. Du kanske har ett annat behov? Vi har alla olika kroppar, sinnen och påfrestningar. Allt i en holistisk mix av personlighet och miljö. TKM har ett riktat sätt att behandla på som är anpassat efter varje unik individs situation.
Det finns en utmaning i att hantera det överflöd vi har och behålla balansen. Är det inte utbudet av valmöjligheter i livet, så är det skörden i våra trädgårdar eller av det arbete vi gör. Det går alltid att göra mer, köpa mer eller skapa mer. Härom veckan satt jag och väntade på min yogamatta för att delta i en lärarledd klass för första gången på ett tag. Yogaläraren började med att läsa några sidor ur boken ”When things fall apart” skriven av Pema Chödrön. Budskapet var att i stillheten vara tillräcklig. Arbetet vi gör i stillheten med vår egen utveckling är otroligt värdefull för att skapa balans. Lika viktigt är det att ta hand om sig själv och sin egen hälsa, som att hjälpa andra med deras. Så nästa gång du lagar mat, börjar nya studier eller gör ett jobb, se till att hitta balansen. Krydda din ansträngning med värme och kärlek, till dig själv och andra, och njut av den fina skörd du får ta del av.
Här nedan har ni några underbara ord om mat och den enkla njutningen i att vara närvarande:
”Juicy apple, pear, and banana,
Gooseberry … They all speak of
Death and life in the mouth … I have a presentiment …
Read it from a child’s expression
If she savours them. It comes from far, from far …
Aren’t you slowly becoming aware of something inexpressible in your mouth?
Where a moment ago were words, a flowing discovery
Is released, startling, from the fruit’s flesh.
Venture to say what your apple is called.
This sweetness, which originally condensed itself,
Spreading out, slowly in being tasted rose up
To achieve a clarity, awake and of transparency,
Resonant of opposites, sunny, earthy, of the here and now -:
Oh the experience of it, the feeling, the joy -, immense!”
ur The Sonnets to Orpheus by Rainer Maria Rilke 1922