Ur andra synvinklar och omvänt läge
Känslan är lätt euforisk när jag kliver in på Hälsans hus på Söder i Stockholm. Omgivningen präglas av de gamla byggnaderna högt uppe på södermalm och utsikten ut mot vattnet och Riddarholmen är fantastisk. Lokalerna är fyllda av alternativa behandlare och i källaren finns en restaurang som serverar vegansk mat. Det sitter lappar uppsatta i det lilla köket bredvid föreläsningssalen som vänligt talar om att ”det endast är tillåtet att äta icke animalisk mat i det här lokalerna”. Här ska jag tillbringa en helg i månaden i tre år och lära mig grunderna i Traditionell kinesisk medicin med inriktning på akupunktur och kostlära. Mitt hjärta är fyllt av tacksamhet. Äntligen är jag här!
Och så ska jag förstå också… ”Levern påverkar hjärtat som i sin tur är kejsaren som styr över att blod och qi (energi), men det är lungan som ansvarar för qi och samverkar med tjocktarmen som har med kroppens försvar att göra. Njurarna samverkar med lungan och har hand om essenserna och så har vi mjälten, som egentligen har med matsmältning och bearbetning av intryck att göra.” Allt är annorlunda, men också inte. Och så faller sakta teorin på plats, men det finns enormt mycket att lära och själva tankesättet har ett annat ursprung. Vi börjar första lektionen med de fem elementen: Trä, Eld, Jord, Metall och Vatten som har ett naturligt kretslopp. Blir det obalans i det ena påverkas det andra och det tredje eller det fjärde och mitt emellan de fyra finns det femte. Det gäller att ställa diagnos, bestämma behandlingsmetod och balansera; tomhet, fullhet, ytligt, djupt, starkt och svagt. Det handlar om yttre patogener eller inre obalans. Så börjar en ny spännande resa.
Även om den här världs- och människosynen är så totalt olik den jag vuxit upp i och studerat när det gäller västerländsk skolmedicin, säger hela min varelse att det i det här resonemanget finns så mycket visdom. När västvärlden tänker materia, tänker öst funktion. Allt i den traditionella kinesiska medicinen strävar efter balans och harmoni vilket är klassifikationen på hälsa. Människan är en del av sin omgivning, en del av universum och är fylld av dess qi (livskraftens energi) och kan inte tas ur det sammanhanget. Själva synsättet på människan är holistisk.
”Att söka ursprunget är att söka helheten, enheten.”
Att tänka nytt och se saker och ting ur andra synvinklar än de invanda, är att stretcha sinnet och utvidga hjärtat. Det handlar inte om att sluta ha ett kritiskt tänkande, utan det är att ha ”ett öppet sinne”. Att inse att det finns flera värdefulla sätt att se och uppfatta saker och ting på .
Inom yogan finns positioner som kallas ”inversions”, vilket betyder omvänt läge eller omkastning, och anses viktiga att göra. Genom att ta hjälp av kroppen hjälpa sinnet att se saker och världen ur ett annat perspektiv. Det är positioner som bokstavligen vänder dig upp och ner; t.ex huvudstående och skulderstående. Jag som står och går hela dagarna när jag jobbar som operationssjuksköterska, samlar blod och essenser (och kanske qi) neråt i kroppen och mår jättebra av att lägga mig med benen upp mot väggen 30 min när jag kommer hem. Funktionen i det här resonemanget är uppenbar eller hur? Likadant är det med sinnet. Om du arbetat eller varit tillsammans med många människor och utsatts för mycket ljud, behöver du en paus från intryck och gärna tystnad. Då kan en ensam skogspromenad vara ett utmärkt sätt att balansera sinnet och återhämta energi på. Eller om den sena eftermiddagssolen skiner från en klarblå himmel, ensam göra ett lugnt yogapass på takterrassen. Livet ger fullt av möjligheter att återfinna balansen. Det gäller att upptäcka dem, ta vara på dem och ge dig själv chansen att se saker och ting ur andra synvinklar.